Natisni E-naslov

EU PROJEKT: e-Rubber Validation

 

ELEKTRONSKO PRIZNAVANJE NEFORMALNEGA ZNANJA NA PODROČJU GUMARSKE INDUSTRIJE V SLOVENIJI


V začetku novembra 2009 smo v kadrovskem sektorju družbe Savatech pričeli z izvajanjem projekta »e-Rubber Validation«, ki spada na področje vseživljenjskega učenja Leonardo da Vinci – prenos inovacij. S prenosom, prilagoditvijo in integracijo inovativnih rešitev, uspešnih praks in/ali rezultatov projektov tovrstni projekti prispevajo k višanju kakovosti, privlačnosti in sodelovanju evropskih sistemov poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Da bi sledili tem ciljem, je projektna skupina k sodelovanju povabila še tri partnerje, Ljudsko univerzo Jesenice, IBS – Institut für berufliche Bildung und EDV – Schulung GmbH (Nemčija), Bit Medio, e-learning solutions (Avstrija) in.

ZAKAJ priznavanje neformalnega znanja?
V preteklih letih se je vpis na poklicne šole drastično zmanjšal; posledično so se nekateri programi ukinili, predvsem tisti na področju tehničnega poklicnega izobraževanja. V Savatechu smo zaznali pomanjkanje ustrezno kvalificirane delovne sile s področja poklicnega izobraževanja v gumarstvu.
Hkrati pa smo ugotovili, da v je v  naši družbi veliko sodelavcev, ki so visoko strokovno izobraženi in posedujejo ustrezna znanja, ki bi lahko svoje znanje posredovali sodelavcem v proizvodnji. Tud na podlagi teh spoznanj je bil v letu 2009 uspešno zaključen projekt «Rubber Knowledge«, ki je se je že izkazal kot uspešen primer prenosa znanja.

»E-Rubber Validation« je tako manjkajoči člen med obstoječim znanjem, ki je že na voljo, med kompetencami, ki jih zaposleni že imajo in med možnostmi priznavanja neformalnega znanja v Sloveniji.

Projekt
S projektom, ki je trajal od novembra 2009 do novembra 2011 smo vzpostaviti sistem za priznavanje neformalnega znanja na področju gumarstva. Hkrati smo in še bomo z novimi, pridobljenimi znanji tudi s pomočjo tujih strokovnjakov nadgradili vsebine, ki jih naši predavatelji predavajo na »Gumarski šoli«. Pripravili smo nabor zahtevanih znanj ter sistem kompetenc, ki jih potrebuje gumarski delavec v vseh programih družb dejavnosti gumarstvo. Pripravili smo vprašalnike za testiranje in sistem ocenjevanja znanja. Osnova za vse našteto je elektronska platforma CEMES, ki omogoča in podpira celoten proces priznavanja neformalnega znanja v elektronski obliki.

Naš cilj je torej:
-    ugotoviti obstoječe gumarsko znanje vsakega sodelavca v proizvodnem procesu,
-    ugotoviti manjkajoče gumarsko znanje vsakega sodelavca v proizvodnem procesu,
-    pripraviti učni program za pridobitev manjkajočega gumarskega znanja,
-    pripraviti portfelj znanj za vsakega sodelavca,
-    priznati neformalno znanje s področja gumarstva – z interno diplomo.


Rezultati projekta:

Če želite dostop do CEMES platforme se obrnite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

  


na vrh