Natisni E-naslov

VIRTUALNI RAZVOJ IZDELKOV


Virtualni razvoj ali virtualno prototipiranje je sodoben interdisciplinarni pristop k razvoju izdelkov, ki je usmerjen k razvoju tehnično najboljših in cenovno najugodnejših rešitev za kupca. Tesno sodelujemo s kupci ter izpolnjujemo njihove funkcionalne zahteve in omejitve.


V računalniškem okolju analiziramo virtualne prototipe. Z uporabo numeričnih analiz v naprednih programskih orodjih Marc in Marc Mentat in Patran se odločimo za optimalno konstrukcijsko izvedbo, ki jo razvijemo z uporabo najsodobnejšega 3D CAD orodja Pro/Engineer Wildfire (Creo Elements/Pro). Preverimo ustreznost različnih materialov in napovemo delovanje izdelka v aplikaciji. Vhodne podatke pridobimo od kupcev ali z meritvami, ki jih opravimo v Centralnem laboratoriju. Virtualno prototipiranje je uspešna alternativa klasičnemu načinu razvoja izdelkov, ki temelji na časovno in stroškovno neugodnem preskušanju in empiričnem izboljševanju fizičnih prototipov.


V virtualnem okolju razvijamo najzahtevnejše gumenotehnične proizvode in rešitve za uporabo v gradbeništvu, zaščiti in varovanju okolja, transportu oseb in materiala, avtomobilski industriji, geoloških raziskavah, za tesnenje medijev in drugje. Večina gumenotehničnih izdelkov in vse vrste pnevmatik so elastomerno-kompozitni izdelki, katerih obravnava zahteva poglobljen pristop v vseh fazah analize, začenši s skrbno pripravo vhodnih podatkov na podlagi meritev mehanskih lastnosti materialov v Centralnem laboratoriju. Rezultate analiz potrdimo z meritvami fizikalnih veličin (sil, momentov, premikov ali deformiranih oblik) in s preskušanjem pri kupcih. Rezultate prikažemo z diagrami, slikami in filmi.

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj rezultatov numeričnih analiz gumenotehničnih izdelkov in pnevmatik. Poleg teh primerov smo analizirali še večje število izdelkov drugih izdelčnih skupin podjetja Trelleborg Slovenija. S tem pristopom smo lahko izbrali tudi najustreznejšo zasnovo strojne opreme pred začetkom njenega projektiranja.

S pomočjo numeričnih simulacij smo ovrednotili napetostno-deformacijske razmere v stiku več izvedb gumiranih valjev za uporabo v papirni industriji. S pomočjo te metode smo izbrali za predpisani namen uporabe valjev najustreznejše vrste in zaporedje polaganja elastomernih materialov. S tem izpolnili kupčeve funkcionalne zahteve.Porazdelitev tlačne glavne napetosti v stiku večslojno gumiranega in jeklenega valja
S klikom na sliko se prikaže animacija delovanja stikaOptimirali smo obliko in izbrali najustreznejšo vrsto gume tesnila za gradbeno pohištvo. Dodano vrednost za kupca smo povečali z občutkom mehkejšega zapiranja okna in podaljšano življenjsko dobo tesnila. Rezultat smo potrdili z meritvijo zapiralne sile tesnila po standardu SIST EN 12365/2.
 Primerjava zapiralne sile tesnila pred in po optimizaciji prereza tesnilaV evropskem raziskovalnem projektu Safety in Motion smo z uporabo numeričnih simulacij optimirali vozne lastnosti skuterske pnevmatike. Dosegli smo boljšo odzivnost pnevmatike in izboljšali aktivno varnost voznika zlasti v nevarnih manevrih.3D CAD model skuterske pnevmatike
S klikom na sliko se prikaže animacija delovanja pnevmatike v stiku s podlagoNa podlagi analize mehanskih razmer med vgradnjo rebrastega transportnega traku na izstopni transporter mobilnega rezkalnika izrabljenih asfaltnih prevlek in delovanjem traku med obratovanjem stroja smo optimirali zgradbo in izbiro materialov traku. S predstavitvijo rezultata kupcu smo si zagotovili konkurenčno prednost in večji tržni delež v tem segmentu zahtevnih izdelkov z večjo dodano vrednostjo.
Porazdelitev tlačne glavne napetosti v stiku večslojno gumiranega in jeklenega valja
S klikom na sliko se prikaže animacija delovanja stikaZa več informacij glede možnosti izvedbe projekta virtualnega razvoja se obrnite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


na vrh